Een van de meest merkwaardige ontwikkelingen die de opkomst van online community’s ons gebracht heeft, zijn internetfora. Online discussieplatforms. Zowel voor actieve forumbezoekers als mensen die nog nooit op een internetforum geweest zijn, zal duidelijk zijn dat discussiëren op internet de nodige uitdagingen met zich meebrengt. De meerwaarde van een forum op informatief vlak is zonneklaar, maar wanneer er echte discussies ontstaan komen ook de beperkingen aan bod.

Het grootste manco is het gebrek aan sociale controle en daarmee vaak ook het gebrek aan omgangsnormen. Een debat op internet ontspoort sneller dan een echt debat. Uiteraard vliegen mensen elkaar op internet niet letterlijk in de haren, maar een mening wordt al gauw botter geformuleerd dan in het echte leven. Er is een hele subcultuur ontstaan rondom online debatten. Zo is er de inmiddels beroemde wet van Godwin. Die luidt dat, naarmate een online discussie langer duurt, het onvermijdelijk is dat iemand Hitler of de nazi’s in zijn argumentatie gebruikt. Een afgeleide ervan is dat wie dat doet, de discussie automatisch verloren heeft.

Aanhalingsteken openen As an on-line discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1.
(vert. Naarmate online discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi’s of Hitler 1.)
Aanhalingsteken sluiten
Aanhalingsteken openen Een USENET-discussie heeft duidelijk zijn beste tijd gehad zodra een van de deelnemers met Hitler en de nazi’s komt aanzetten. Aanhalingsteken sluiten

Op een discussieforum zijn vanzelfsprekend ook spelregels. Grote fora hebben niet alleen algemene voorwaarden, maar ook een team van zogeheten moderators om toe te zien op de naleving daarvan. Zij bewegen zich over het forum als normale gebruikers die kunnen deelnemen aan de discussies en berichten kunnen achterlaten. Wanneer een gebruiker echter de regels overtreedt kunnen de moderators berichten verwijderen, waarschuwingen uitdelen en zelfs leden verbannen. Zo moet het klimaat in een online community prettig blijven.