Het van origine Nederlandse Skyscrapercity.com is het toonbeeld van de opkomst van online community’s. In 2001 begon Rotterdammer Jan Klerks er mee. Als eerste Nederlandse stad durfde Rotterdam het aan om serieuze hoogbouw toe te staan. Dat zou dan ook in eerste instantie de kern van het forum vormen. Een forum over hoogbouwontwikkelingen in Rotterdam en hoogbouwontwikkelingen in zijn algemeenheid. Daar is het echter niet bij gebleven.

Vandaag de dag is SkyscraperCity en gigantisch internationaal internetforum met in totaal zo’n miljoen leden uit meer dan honderd landen. In de kern is er weinig veranderd. Nog steeds vormen hoogbouwontwikkelingen de hoofdmoot van de gespreksstof. Wel zijn andere stedenbouwkundige en planologische ontwikkelingen ook op de voorgrond komen te staan. Verschillende landen en taalgebieden hebben elk hun eigen subforum waar zij in hun eigen taal de hierboven genoemde ontwikkelingen kunnen bespreken. Zowel voor hobbyisten als voor mensen die werkzaam zijn in de bouw, architectuur of planologie biedt SkyscraperCity een schat aan informatie. Projectupdates worden geplaatst en vragen over technische kwesties worden beantwoord.

SkyscraperCity is misschien wel een van de beste voorbeelden van een online community die werkelijk grenzen doet vervagen. Een mondiaal forum waar er meer is dat de bezoekers bindt dan wat hen scheidt.

Top 15 mooiste skylines