Steeds meer mensen zijn het slachtoffer van oplichtingen via internet. De cijfers liegen er niet om,  dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2014 zie je een flinke stijging in koopfraude van wel 0,6 % en dat zijn toch gauw zo’n 90.000 mensen meer dan voorgaand jaar. Je durft toch haast niets meer via internet te kopen, zou je haast zeggen?

slachtoffers cybercrime

Identiteitsfraude daalt

De cybercriminaliteit neemt toe, maar toch daalt de identiteitsfraude. Hoe kan dat dan eigenlijk? Dat de identiteitsfraude afneemt, komt doordat skimming van betaalpassen moeilijker is geworden. De Nederlandse banken hebben allerlei maatregelen getroffen om skimmen te bemoeilijken, zo zijn er speciale voorzetmondjes op de geldautomaten gezet en kun je buiten Europa niet pinnen zonder dat je dit geactiveerd hebt. Ook al daalt de identiteitsfraude, je kunt natuurlijk altijd slachtoffer worden van skimming. Let daarom ook goed op als je pint en vertrouw je het niet, pin dan ook niet.

Hacken

In cijfers neemt het hacken van iemands computer of smartphone af. Echter geven deze cijfers het aantal gedupeerden weer. Toch blijkt hacken nog steeds zijn populariteit niet te verliezen. Hacken komt zelfs nog het vaakst voor in de categorie cybercriminaliteit. Er wordt vooral toegeslagen op e-mailaccounts. Voor veel hackers is het inbreken of inloggen op jouw e-mailaccount een appeltje-eitje.

Hoogopgeleiden vaker de dupe

Hoogopgeleide mensen zijn vaker de dupe van cybercriminaliteit. De reden hiervan is dat deze mensen veelvuldig gebruik maken van het internet en ook vaak uitgebreid shoppen op internet. Zij scoren op alle drie de gebieden van cybercriminaliteit (koopfraude, hacken en identiteitsfraude) het hoogst.

slachtoffers cybercrime opleiding

Apps op je smartphone

De meeste mensen die een iPhone of smartphone hebben, maken gebruik van allerlei apps. Dat is waanzinnig leuk en vaak ook handig. Je kunt spelletjes spelen, op de hoogte blijven van het nieuws, uitstippelen hoe je met het openbaar vervoer ergens moet komen en je kunt zelfs je bijbel lezen via een app. Maar wist je dat sommige apps inzage en toegang hebben tot al je persoonlijke gegevens? Ze zien je contacten, met wie je e-mailt en belt, wanneer jij iets betaalt via je bankapp. Ja, ze kunnen zelfs je inlogcodes van je bank en telefoon zien. Is dat ook niet een vorm van cybercrime? Let dan ook goed op waar je toestemming voor geeft bij het installeren van een app.